За 150 долара ти хакват профила в социалните мрежи

Хакерските атаки понякога водят и до смърт, разказва киберекспертът Кирил Григоров

„Хакването на профили или имейли вече е достъпна услуга с ясен ценоразпис. Последствията от киберпрестъпленията, обаче, често имат не само внушително финансово изражение, но и физическо“, коментира специално за подкаста на EURONEWS Кирил Григоров, член на Управителния съвет на Българската асоциация по киберсигурност. Експертът коментира колко сериозни всъщност са последствията от хакерските атаки и че понякога завършват с фатален край.

Григоров допълни, че колкото по-скоро държавата осъзнае колко важна и ключова е киберсигурността, толкова по-добре за всички ни.

„Нито един елемент от системата не е достатъчно силен, за да се справи сам. Аз и колегите ми в БАК работим усилено върху това да извоюваме право на самоотбрана на гражданите и в дигиталния свят, не само във физическия. Липсата на възможност да отвърнеш на дигиталното нападения в момента е сериозен проблем, който сме мотивирани да разрешим“, продължава той.

Кирил Григоров разказва подробно и за друга важна иновация в областта на киберсигурността.

 „Само допреди няколко години публично-частното партньорство в областта на дигитализацията в България звучеше екзотично, а днес вече работим активно и само половин година след стартирането му можем да се похвалим с конкретни резултати . Проектът CYBER4ALLStar на Европейския Цифров Иновационен Хъб „Тракия“ жъне сериозни успехи  550 души за преминали различни обучения, а над 92% е успеваемостта им на изходните тестове. „Основи на киберсигурността“ е най-търсената тема сред обученията, засилен интерес има и към тези за изкуствен интелект, както и младежката програма по дигитално гражданство“, разкрива той.

Киберекспертът припомни, че основният фокус на Европа е именно киберсигурността.

„ Развитието на дигиталната и информационна сигурност ще останат приоритет в следващото десетилетие“, категоричен е Григоров.

По-добри хакери ли са жените?

Как ревнивите съпруги се възползват от дигитализацията?

Кои са държавите с най-силно развити кибер защити?

Има ли платени дигитални армии и кой стои зад тях?

Къде в България образованието в сферата на киберсигурността е най-добро?

Отговорите на тези и още много други важни въпроси, свързани с киберсигурността, може да откриете в подкаста на EURONEWS: https://euronewsbulgaria.com/news/16210/kiberekspert-150-dolara-struva-da-ti-haknat-profila-v-sotsialnite-mrezhi