Явор Колев за измамите в интернет: Не трябва да имаме доверие на всякакви сайтове

Развитието на технологиите е от полза на обществото, но за съжаление, то се използва умело и от престъпниците, каза той

От известно време лица от телевизионния бизнес популярни лекари, а от вчера и министър – председателят Николай Денков предлагат различни продукти – лекарства, лечение, а в случая с премиера участие в инвестиционна схема. Това става с техните лица и с техния глас.

Всичко това, разбира се, е  манипулация, наричат я „deepfake“, но тя може да доведе до големи беди за онези, които биха ѝ повярвали. Гост в „Интервюто в Новините на NOVA” е Явор Колев, експерт по киберсигурност и противодействие на киберпрестъпността.

„Развитието на технологиите е от полза на обществото, но за съжаление, то се използва умело и от престъпниците. Мога да ви върна в 90-те години, когато нигерийските с лотарийните измами изпращаха писма – на хартиен носител, в плик, с марка. След това навлязоха и електронните пощи и с натискането на един бутон се изпращат стотици хиляди писма”, заяви Явор Колев.

Преди сексуалните престъпници трябваше да обикалят по училищата и детските градини, а сега създават фалшиви профили в социални мрежи и игрови платформи и ловуват деца. Това каза още киберекспертът. „Няма нищо чудно, че злонамерените използват изкуствения интелект с тази цел. Разбира се, за да направят едно престъпление достоверно и да улеснят своята работа”, посочи Колев.

„Трябва да повишим дигиталната си култура, а също и законодателството си. Не казвам, че трябва да се криминализират всички зловредни действия в интернет, а че законите могат да се пипнат, да се дадат повече правомощия на агенциите, които се занимават с киберпрестъпност и да им се даде възможност да правят пълноценни проверки”, съобщи той.

Относно как можем да се предпазим от измама в интернет пространството, Колев каза: „Не трябва да имаме доверие на всякакви сайтове. Трябва да търсим информация от различни източници, да я съпоставяме. Трябва да е ясно, че вълшебни лекарства за всичко няма, ако говорим за болести. Решения на всички наши проблеми, с един замах, няма. Трябва да бъдем не толкова доверчиви и особено да внимаваме с това, което ни бомбардира в интернет постоянно”, заяви Колев.