Явор Колев пред NOVA NEWS: 64% от българите са неосведомени за киберсигурността

69% пък не знаят кои институции у нас отговарят за престъпленията онлайн

69% от българите не знаят кои институции у нас отговарят за киберсигурността, а при кибератака би им гласувал доверие почти колкото на близките и приятелите си. Това показва „КИБЕР ЗДРАВЕ БЪЛГАРИЯ 2023“. Според Явор Колев, бивш шеф на сектор „Киберпрестъпления“ в ГДБОП, информираността на обществото по отношение на киберсигурността много ниска киберхигиена.

По думите му владеенето на езици и евтината работна ръка правят възможно хората да се съгласят да участват в престъпна схема. „Българите не получават много пари в такива схеми, а организаторите са израелци и сърби. Те получават основния пай от прихода, българите са на заплати, дори се твърди, че няма умисъл в действията им, а смятат, че участват в легална дейност. Разпиляването на участниците в престъпната мрежа цели да затрудни разследването“, коментира той. 

Според него последването на фишинг линкове е предпоставка за онлайн рискове. Трябва да се използват по-сложни пароли и те да са различни за различните акаунти, както и антивирусен софтуер. Ние можем да станем обект на киберпрестъпления, на заразяване на компютърни вируси, впоследствие нашето устройство да стане част от Ботнет, от мрежа за заразени компютърни системи, чрез която се извършват последващите престъпления. Тогава не носим отговорност, няма умисъл в действията ни. Отговорност носят тези, които организират такъв тип атаки“, обясни Колев.

Повече по темата вижте ТУК