Светлин Илиев, експерт по киберсигурност: За 10 бона правят манипулация с 95% точност на гласа

Светлин Илиев, председател на УС на Българската асоциация по киберсигурност

Светлин Илиев, експерт по киберсигурност: За 10 бона правят манипулация с 95% точност на гласа

– Г-н Илиев, замесеният в скандалния запис Георги Титюков е категоричен, че звукът е манипулация, плод на Chat GPT. Толкова ли е лесно да се манипулира глас и той да звучи автентично?

– Нека в началото да уточня, че разсъждавам чисто експертно и хипотетично. Този вариант е възможен. Спомнете си, че наскоро се въртя фалшиво видео и с премиера акад. Николай Денков. При това – аудио и видео, което е по-трудно за изпълнение от звуков файл. От поне четири-пет години се разпространяват такива видеа в САЩ, още по времето на президента Барак Обама. Публичните личности са особено уязвими, защото за тях има изобилие от звук и картина. За конкретния пловдивски казус бих обобщил така, ако има достатъчно аудиозаписи, а при публичните фигури има, може да се постигне 95% точност, което е неуловимо за човешкото ухо. Следва да се направят и други анализи на звуковия файл, като лингвистичен например – за персоналния изказ на конкретното лице, на тона му и т.н. Това може да се направи от лингвист или… от софтуер.

– Искате да кажете, че изкуствен интелект би могъл да провери автентичността на запис, който е възможно да е създаден от изкуствен интелект?

– Да, разговорно казано, стигаме до ситуацията „моят изкуствен интелект е по-як от твоя изкуствен интелект“. Изкуственият интелект винаги оставя следа, която може да се хване от друг софтуер. Ще ви дам друг пример,  знаете, Chat GPT е в състояние да създаде текст по зададени параметри. Ако му зададете текстът да изглежда като написан от 12-годишен ученик със среден успех, Chat GPT нарочно ще допусне такива грешки, които са типични за тази възраст, дотолкова, че да ви заблуди успешно. Има университети по света, които от доста години използват специални софтуерни приложения, които следят дали работата на студентите е плагиатствана от друг човек, или е създадена от изкуствен интелект и т.н.  Това вече е ежедневие за много хора по света.

Бих обобщил така, големият бизнес вече не е със създаването на изкуствен интелект, а с хващането му.

– Както навремето говорехме за „бели хакери“ и „черни хакери“, за добрите и лошите?

– Да, технологията е една и съща.

– Колко би струвала една такава услуга – създаване на неавтентичен аудиозапис?

– Вероятно има хора, които биха я извършили и абсолютно безвъзмездно, от идеалистически подбуди или колкото да си пробват уменията. Ако трябва да назова цена, малко ще се затрудня, но предполагам една такава услуга би струвала не повече от 5-10 хиляди лева.