Пароли, фишинг, вируси – ГДБОП със съвети за киберсигурност

Всички използваме интернет постоянно – в дома си, на телефоните и компютрите, в работата. Важно е да знаем как да работим безопасно. От Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ описват съвременните предизвикателства в киберпространството, съществуващите заплахи и начините за защита от тях.

enlightened Пароли

Използвайте комбинация от малки и големи букви, цифри и специални знаци. Изберете парола над 10 знака. Не използвайте имена, телефонен номер, рождени дати, повтарящи се или визуално еднакви символи.

Не използвайте една и съща парола за няколко различни профила. Не споделяйте паролата си с никого. Запишете паролата си на сигурно място. Сменяйте периодично паролите си.

mail Фишинг

Игнорирайте имейли или други съобщения от съмнителен източник. Помнете, че държавни институции, банки и фирми почти никога няма да искат от Вас да изпратите лични данни в мейл или чат.

Бъдете изключително внимателни при сваляне и активиране на файлове, прикачени към мейли със стресиращ текст или подканящи за незабавно действие.

yesЛични данни

Не споделяйте лични данни, потребителски имена и пароли, данни от банкови карти или други платежни инструменти при онлайн комуникация, освен ако не сте изрично сигурни къде ги изпращате. Ограничете до минимум информацията, която споделяте за себе си онлайн.

enlightenedВнимавайте със софтуера

Използването на нелицензирани или кракнати програми почти винаги води рискове от заразяване на Вашето устройство с компютърен вирус.

Потърсете безплатна или по-евтина алтернатива на програмата или услугата, която желаете да ползвате.

mail Антивирусната програма е много важна

Изберете съвременна и надеждна антивирусна програма за своите устройства, която редовно обновявайте. Заложете на световноизвестни и проверени решения.

Сканирайте редовно своите устройства за киберзаплахи.

enlightened Парите

Редовно следете движението по Вашите банкови сметки или други вирутални активи. Вземете незабавни мерки, ако установите неоторизиран превод като се свържете с Вашата банка или разплащателна услуга.

yes Програми

Използвайте съвременна операционна система и програми, които редовно обновявайте. Остарелият софтуер по презумпция е по-лесна мишена за хакерите.

Проверете настройките на своя компютър или телефон, за да ги обновите до последната версия.

enlightenedАрхивиране

Регулярно създавайте резервни копия на файлове, чието съдържание е от особена важност. Съхранявайте тези копия в офлайн среда. По този начин можете лесно да възстановите данните си, ако устройството Ви изчезне или стане жертва на рансъмуер.

mail Двустепенна верификация

Включете опцията за двустепенна верификация, когато това е възможно. Това гарантира допълнителна сигурност за Вашия профил и възможност да си върнете контрола над него при евентуално компрометиране.

yes Етикет в интернет

Комуникирайте учтиво и сдържано онлайн. Не обиждайте и не ругайте. Отнасяйте се с другите, както искате да се отнасят с Вас. Не споделяйте чужди лични данни или снимки, без изрично разрешение. Не разпространявайте снимки или материали с оръжия, наркотици, алкохол, насилие или друго неприемливо. Доверявайте се на надеждни източници на информация и не споделяйте лекомислено фалшиви или непроверени новини, съветват от ГДБОП.

Ако сте жертва или свидетел на киберпрестъпление, сигнализирайте Дирекция „Киберпрестъпност“ към МВР. Изпратете им имейл на report@cybercrime.bg с подробно описание на инцидента. Прикачете скрийншот, снимка или логове. Посочете своите имена, адрес и телефон. Може да се обадите и на телефон 0885 525 545.