Любомир Тулев пред ТВ Nova News: В България има спекулации, че компания на име Circles, която е дъщерна на компания със същото име в Кипър, е свързана с израелците

 

ЕП: България и Кипър са разпределители на шпионски софтуер

Всички държави от ЕС използват шпионски софтуер, заяви евродепутатът София инт Велд. Тя посочи, че България и Кипър са разпределителни точки за подобен софтуер.

Киберекспертът, който е и член на управителния съвет на Българска асоциация по киберсигурност Любомир Тулев споделя, че става дума за софтуера \“Пегас\“. \“Израелска компания го разработва за противодействие на тероризма и киберзаплахите и го предоставя на правоприлагащите органи. В България има спекулации, че компания на име Circles, която е дъщерна на компания със същото име в Кипър, е свързана с израелците. Казва се, че тази компания разработва такъв софтуер и има лиценз за това\“, обясни той.

По думите му се твърди, че тези две компании са част от NSO Group и помагат в разработването на софтуер. \“Люксембург и Ирландия помагат финансово да се развива този бизнес. Неофициалната информация е, че софтуерът събира Intelligence информация, изпреварваща, която да се инсталира на терористи. Има спекулации, че се използва и срещу много журналисти по целия свят. \“Пегас\“ става известен по целия свят след неуспешен опит да се инсталира на журналист от \“Амнести Интернешънъл\“, припомня Тулев.

Киберекспертът обясни как може телефон да се зарази с такъв

Според него телефонът с достъп до интернет може да бъде използван за проследяващо устройство. \“Чрез софтуера може да се получи всякаква информация от устройството. Дава се отдалечен контрол. Заразяването става по различни начини – чрез прикачен файл през имейл, обаждане през WhatsApp, дори да не вдигнете, сред други\“, разкри експертът.

 

Вижте цялото интервю на Любомир Тулев във видеото.