Краят на Windows 10 може да предизвика поток от 240 милиона устройства към бунището

Анализатори предупреждават, че плановете за прекратяване на експлоатацията на Windows 10 могат да предизвикат глобален поток от електронни отпадъци, като през следващите години се очаква милиони устройства да бъдат бракувани.

Изследване на Canalys показва, че до 240 милиона персонални компютъра в световен мащаб могат да бъдат изведени от употреба в резултат на преминаването към Windows 11, което повдига критични въпроси относно обновяването на устройствата и отговорността на доставчиците за удължаване на жизнения цикъл.

Ключов проблем, изтъкнат от Canalys, са настоящите практики на Microsoft по отношение на съвместимостта на устройствата с Windows 11.

Минималните системни изисквания за инсталиране на Windows 11 на компютър означават, че потребителите трябва да разполагат с процесор с честота поне 1 GHz или по-бърз, както и с минимум 4 GB RAM. Изискванията за съхранение също са определени на минимум 64 GB.

Много от устройствата, предвидени за бракуване след крайния срок за поддръжка на Windows 10, определен за октомври 2025 г., няма да отговарят на тези изисквания, въпреки че са в „добро състояние“ и могат да бъдат рециклирани от предприятията.

Консултантската компания добави, че много от тези 240 милиона устройства ще се окажат на сметището.
„Тяхната несъвместимост с най-новата поддържана версия на Windows значително намалява стойността им за обновяване и препродажба“, заяви Canalys.

„Ако всички тези сгънати лаптопи бяха подредени един върху друг, те щяха да направят купчина с височина 600 км, по-висока от разстоянието до Луната.“

Canalys предупреждава, че през следващите години това може да доведе до значително натоварване на ИТ бюджетите, тъй като много организации затягат кесията в резултат на трудните икономически условия.

Доставчиците „носят отговорност за удължаване на живота“

Canalys заяви, че изследването ѝ подчертава критичната необходимост производителите на устройства и доставчиците на софтуер като Microsoft да „увеличат максимално продължителността на живота на продуктите“.

Консултантската компания предупреди, че масовото бракуване на устройства ще има значително въздействие върху околната среда и че доставчиците трябва да поставят по-силен акцент върху подкрепата на целите на кръговата икономика.

„Производителите на оригинално оборудване трябва да включат в дизайна на своите устройства издръжливост, възможност за поправка и рециклиране, а доставчиците на операционни системи трябва да гарантират, че тези устройства са използваеми и сигурни възможно най-дълго“, се казва в доклада.

Липсата на стабилни регулаторни стандарти в момента означава, че няма стимул за производителите да променят практиките си в това отношение, отбеляза Canalys.

Поддръжката на сигурността в края на експлоатационния срок на Windows 10 е удължена

През декември Microsoft обяви плановете си за предоставяне на удължени актуализации за сигурност за Windows 10 до 2028 г., което позволява на потребителите да продължат да получават критични пачове за сигурност и след официалния краен срок за прекратяване на поддръжката.

За да получат достъп до тях обаче, потребителите ще трябва да заплатят неуточнена засега такса.

Canalys приветства този ход като положителна стъпка към удължаване на срока на експлоатация, но отбеляза, че тези такси могат да се окажат непосилни за някои организации с ограничени бюджети.
„Въпреки че осигуряването на разширена поддръжка може да удължи живота на компютрите с Windows 11, разходите за тези актуализации на сигурността вероятно ще бъдат пречка за много потребители“, предупреди компанията.

Ценовите планове за схемата за разширена поддръжка на Windows 7 например започнаха от 25 USD на компютър за първата година на поддръжка, но в крайна сметка се увеличиха четирикратно до 100 USD на устройство на годишна база.

„Ако Microsoft се стреми към подобна ценова структура за разширената поддръжка на Windows 10, по-рентабилната опция ще бъде миграцията към по-нови компютри, поддържащи Windows 11 – принуждавайки по-старите компютри да отидат на бунището.“

Източник: itpro.co.uk