Кибератаките през 2024 – мигновени и автоматизирани

Ясен Танев, експерт по киберсигурност, основател на Дигитално читалище, член на Цифровия иновационен хъб „Тракия“, и Христиан Даскалов, председател на Цифровия иновационен хъб „Тракия“, „Бизнес старт“, 12.01.2024 г.

Бизнесът в България вече не може да се оправдава, че няма пари за киберсигурност с началото на дейността на Цифровия иновационен хъб „Тракия. Освен безплатен базов пакет услуги за киберсигурност, центърът осъществява връзки между различни компании и поддържа киберполигон, на който могат да се тестват уязвимости на дигитални продукти и да се обучават студенти. Това коментираха Ясен Танев, експерт по киберсигурност, основател на Дигитално читалище, член на Цифровия иновационен хъб „Тракия“, и Христиан Даскалов, председател на Цифровия иновационен хъб „Тракия“, в предаването „Бизнес старт“ с водеща Роселина Петкова.

„Изкуственият интелект е на фронта на помощта, защото има все по-умни системи, които откриват и блокират атаки;  но и от страната на престъпниците, защото фишингът става все по-добър. През 2024 г. киберзаплахите ще бъдат мигновени и ще бъдат автоматизирани; който не разбира изкуствения интелект може да направи огромна грешка и да изтекат данни. Ако не управляваме риска в борбата за дигитална трансформация, може да направим грешка. Компаниите трябва да помислят за концепцията за „нулево доверие“ – всяко едно крайно устройство, независимо дали е в офиса или навън, трябва да се идентифицира, че е в рискова среда и са се използват специализирани системи EDR или XDR, които откриват и реагират на заплахи моментално“, каза Танев.

Ще чуваме все повече за рансъмуер, тъй като възможностите за проникване се увеличават, допълни Даскалов.

„Оправданието „пари няма“ за киберсигурност вече не може да бъде използвано. Цифровият иновационен хъб „Тракия“ предлага подхода, по който вие можете да заявите услуги, ние да разберем от какво имате нужда и да ви помогнем да получите проверки за слабости, пробиви, обучение, оценка на сигурността, безвъзмездно“, каза Танев.

Проектът не раздава пари за развитие на киберсигурността, а цели да свърже различните компании от сектора и да ги промотира, както и да свърже директно компании. Бизнесите могат да кандидатстват на страницата на хъб „Тракия“ за безплатния базов пакет услуги, който се спонсорира от ЕС.

„Това е наистина страхотен шанс – всеки, който се променя и иска да се почувства сигурен, може да го направи с европейско финансиране, и това да бъде доставено от експерти, с гаранция“, добави той.

Хъбът планира да помогне на минимум 100 компании през следващите две години, като макар да се фокусира върху южния и централен регион на България, към него могат да се обръщат бизнеси от цялата страна, каза Даскалов. След оценка на дигиталната зрялост (DMA) на дадена компания се преценя с какво може да помогне самият хъб като собствени услуги или да свърже компанията с други бизнеси. Хъб „Тракия“ ще организира 36 информационни събития през следващите месеци и ежемесечно ще предоставя информация за възможностите за киберсигурност в България, но ще може да осъществява връзки и с бизнеси в чужбина, тъй като работи заедно с над 150 други подобни хъбове в Европа.

„Искаме големите общини да се свържат с хъба, за да можем чрез тях да идентифицираме нуждите им на местна почва, да изградим добри модели, но и те да се свържат с местните компании, които са важни за тях“, каза Танев и добави, че образованието е най-важното нещо за сигурността на местните администрации.

Хъбът има силен обучителен стълб отвъд поетото като ангажимент пред ЕК, каза Даскалов. Това включва младежка програма с ученици в отделните региони с пилотни програми за киберсигурност, които по-късно може да бъдат приложени в цялата страна.

Вижте цялото интервю ТУК