Как да спрете спам имейлите в Gmail, Outlook и други

Ако имате имейл адрес, има вероятност да сте получавали спам имейли и преди. Спам имейлите са непоискани съобщения, които могат да искат парични дарения, да ви предупреждават за сигурността на акаунта ви или да рекламират продукти и услуги, за които не сте се регистрирали.

Въпреки че спам имейлите са в най-добрия случай досадни, те могат да бъдат и изключително вредни, ако са снабдени със зловреден софтуер, предназначен да зарази устройството ви или да открадне личната ви информация. За да предотвратите това и да възстановите контрола над входящата си поща, следвайте това ръководство за спиране на спам имейли.

1. Докладвайте имейла като спам

Макар че първият ви импулс може да е да изтриете спам имейлите веднага щом попаднат в пощенската ви кутия, това не допринася много за предотвратяването им да стигнат до вас.

Много услуги за хостинг на електронна поща предоставят вградени филтри, които автоматично филтрират потенциални спам съобщения, но можете да увеличите защитата си, като допълнително обучите филтъра си да разпознава спам имейли. Това включва ръчно филтриране на спам в рамките на входящата ви поща и е инструмент за по-задълбочено предотвратяване на спам и докладване на спам съобщения на вашия имейл клиент. Ето как да го направите:

Как да докладвате за спам в Gmail

За да докладвате имейл като спам в Gmail:

1. Изберете имейла(ите), които искате да докладвате като спам, като поставите отметка в квадратчето до него или щракнете върху конкретен имейл.

2. Щракнете върху бутона Report spam (Докладване на спам). Той прилича на възклицателен знак във формата на знак „стоп“ и се намира в горната част на страницата до бутоните Архивиране и Изтриване.

screenshot showing how to report spam in gmail

 

След като направите това, избраните имейли ще бъдат изпратени в папката ви за спам и в бъдеще няма да получавате имейли от тези податели.

Как да докладвате за спам в Yahoo Mail

За да докладвате имейл като спам в Yahoo Mail:

1. Изберете имейла(ите), които искате да докладвате като спам, като поставите отметка в квадратчето до него или щракнете върху конкретен имейл.

2. Щракнете върху иконата с буквата „Х“, обозначена като Spam (Спам), в лентата с инструменти в горната част на входящата ви поща, до бутона Delete (Изтриване).

screenshot of how to report spam in Yahoo Mail

 

Как да докладвате за спам в Apple Mail

За да докладвате имейл като спам в Apple Mail:

1. Изберете имейла, който искате да докладвате като спам.

2. Щракнете върху бутона Junk в горната част на лентата с инструменти. Той прилича на контейнер с „Х“ вътре и се намира до бутона Кошче.

screenshot showing how to report spam in Apple Mail

3. Можете също така да плъзнете съобщението в папка „Нежелани“ в лявата странична лента.

Как да докладвате за спам в Outlook

За да докладвате имейл като спам в Outlook:

1. Щракнете върху имейл съобщението, което искате да докладвате като спам.

2. В горната лента щракнете върху „Докладване“.

3. Изберете „Доклад за нежелани съобщения“.

screenshot of how to report spam in Outlook

 

2. Блокиране на спам имейл адреси

Ако сте изпълнили горните стъпки, за да докладвате даден имейл като спам, но все още получавате имейли от определени податели, можете да блокирате достъпа им до входящата си поща.

Как да блокирате спам в Gmail

1. Отворете съобщение от конкретния подател, което искате да блокирате.

2. В горния десен ъгъл, до данните за подателя, щракнете върху трите вертикални точки, за да отворите менюто с опции.

3. Щракнете върху „Блокирай [подател]“.

4. Ако искате също така да докладвате съобщението, щракнете върху опцията „Докладване на спам“ под опцията „Блокиране на [подател]“.

 

gif showing how to block spam emails in Gmail

 

Как да блокирате спама в Yahoo Mail

За да блокирате имейли в Yahoo Mail, започнете от началната страница на входящата си поща.

1. Изберете съобщението(ята) от определен подател, което искате да блокирате, като поставите отметка в квадратчето вляво от съобщението.

gif showing how to select people to block in Yahoo Mail

2. В лентата с инструменти в горната част на входящата поща щракнете върху трите хоризонтални точки до бутона Спам.

3. Изберете опцията „Блокиране на изпращачи“.

gif showing how to block selected senders in Yahoo Mail

 

4. Прегледайте изпращачите, които искате да блокирате, и изберете предпочитаните от вас настройки за бъдещи и съществуващи имейли, след което щракнете върху OK.

gif showing how to confirm blocking senders in Yahoo Mail

 

Как да блокирате спама в Apple Mail

1. Изберете имейла, който искате да докладвате като спам.

2. Наведете показалеца си върху името на подателя и щракнете върху малката стрелка до него.

3. Щракнете върху „Блокиране на контакт“.

screenshot of how to block spam in Apple Mail

 

Как  да блокирате спама в Outlook

1. Щракнете с десния бутон на мишката върху съобщението(ята), което искате да блокирате.

2. Превъртете надолу до „Блокиране“.

3. Щракнете върху „Блокиране на изпращача“.

screenshot of how to block spam in Outlook

 

3. Отписване от мейлинг листи

Не всички спам имейли са злонамерени – понякога може просто да получавате голям брой маркетингови или рекламни имейли от определена компания или марка, за които сте се абонирали в определен момент. Те могат бързо да задръстят пощенската ви кутия и ако никога не сте ги чели или не желаете повече да ги получавате, можете просто да се отпишете от пощенския списък, за да предотвратите получаването им във входящата си поща.

За да направите това, просто отворете едно от имейлите и превъртете до края на съобщението. Намерете бутона „Отписване“ и го натиснете.

screenshot of how to unsubscribe from mailing lists

След като кликнете върху бутона за отписване, може да бъдете пренасочени към уебстраница, която ще ви помоли да потвърдите отписването си. Ако това е така, следвайте посочените стъпки, за да завършите отписването си. Вече няма да получавате маркетингови или рекламни имейли от тази компания.

Отписване срещу филтриране на нежелани имейли

Как можете да определите дали даден имейл е легитимен маркетингов имейл от реномирана марка или опасен спам? Първо, трябва да потърсите предупредителните знаци за спам или фишинг имейли: неясна тема, прекалено много граматически грешки или всичко, което внушава чувство за спешност с искане за плащане, са очевидни признаци за спам имейл.

От друга страна, законните рекламни имейли винаги използват официалния имейл адрес на компанията. Например, трябва да внимавате за адрес, който гласи SpotifySupport@gmail.com, тъй като уважавани компании не биха използвали Gmail като хост на електронната си поща. Вместо това адресът ще се чете support@spotify.com.

illustration comparing spam vs. promotional email characteristics

 

4. Създаване на вторичен имейл адрес

Много нежелани съобщения попадат в пощенската ви кутия, когато поръчвате продукт или от вас се изисква да предоставите имейл адреса си, за да изтеглите определен файл. Когато правите това, някои компании автоматично ви записват за получаване на нежелани допълнителни маркетингови и рекламни имейли. Регистрирането и регистрирането в уебсайтове чрез личния или служебния ви имейл може да доведе до излишен спам в пощенската ви кутия.

Един от начините за заобикаляне на този проблем е да създадете втори имейл адрес, който да използвате единствено за определени онлайн дейности, като например онлайн пазаруване, регистрации и абонаменти. Макар че вторичният имейл адрес няма да спре появата на спам, той ще гарантира, че нежеланите имейли се изпращат на алтернативния имейл адрес, а не на основния ви акаунт, като по този начин основната ви пощенска кутия ще бъде свободна от претоварване.

Отстраняване на съществуващия спам

Един прост начин да разчистите входящата си поща е да влезете и да изтриете всички съществуващи спам имейли, които заемат място. Това се прави бързо и лесно с помощта на функцията за търсене на вашия имейл сървър – просто въведете „unsubscribe“ (отписване) в лентата за търсене, за да изведете на повърхността всички нежелани рекламни имейли, изберете тези, които искате да изтриете, след което щракнете върху бутона „Delete“ (изтриване) или върху иконата на кошчето за боклук. Това ви позволява да изчистите пощенската си кутия от голям обем спам имейли наведнъж.

5. Актуализиране на настройките на електронната поща

Макар че блокирането на спам и нежелани имейли помага за временното изчистване на пощенската кутия, намаляването на цялостното излагане на спам чрез поддържане на възможно най-лична електронна поща ще има още по-голямо въздействие. Ето как да актуализирате настройките си за поверителност и да спрете достъпа на спамърите до електронната ви поща на първо място.

Как да промените настройките си за поверителност в Gmail

1. Щракнете върху иконата на акаунта в горния десен ъгъл на екрана.

2. Щракнете върху „Управление на профила ви в Google“.

3. В лявата част щракнете върху „Сигурност“.

 

screenshot of how to change your privacy settings in Gmail

 

4. Прегледайте и актуализирайте настройките си за сигурност. Това може да означава активиране на двустъпковата проверка, премахване на достъпа на трети страни до профила ви или актуализиране на паролата ви.

Как да промените настройките си за поверителност в Yahoo Mail

1. Щракнете върху иконата на зъбно колело в горния десен ъгъл на екрана.

2. Щракнете върху „Още настройки“.

screenshot of how to change your privacy settings in Yahoo Mail

3. В лявата странична лента щракнете върху „Сигурност и поверителност“.

4. Добавете имейл адреси или дори имена на домейни, които искате да блокирате.

Как да промените настройките си за поверителност в Apple Mail

1. Когато приложението Mail е отворено, щракнете върху „Mail“ в горния ляв ъгъл на вашия Mac. Изберете „Настройки“.

screenshot of how to change your privacy settings in Apple Mail

 

2. Регулирайте настройките си в разделите „Нежелана поща“ и „Поверителност“.

Как да промените настройките си за поверителност в Outlook

1. След като влезете в Outlook в интернет, щракнете върху зъбния бутон „Настройки“ в горния десен ъгъл на екрана.

2. Трябва да се отвори прозорецът „Настройки на пощата“. Щракнете върху „Нежелана поща“.

3. Щракнете върху бутона + Добавяне, за да въведете адреси за Безопасни изпращачи и домейни или Блокирани изпращачи и домейни.

screenshot of how to change your privacy settings in Outlook

Съвети за превантивно спиране на спама, преди да е започнал

Въпреки че горепосочените съвети могат да помогнат за премахването на съществуващия спам и блокирането на нежелани податели, които са си проправили път към пощенската ви кутия, ключът към наистина свободна от спам пощенска кутия – или колкото се може по-близо до нея – изисква по-активен подход. Обмислете следните съвети, за да предотвратите попадането на вашия имейл адрес в ръцете на спамърите.

 

 

Използване на филтър за спам от трети страни

Макар че повечето платформи за хостинг на имейли са оборудвани с автоматичен филтър за спам, съчетаването му с блокер за спам от трета страна може да осигури допълнително ниво на сигурност и да помогне за улавянето на спам, който вашият хост за имейли може да е пропуснал.

За лесен за използване безплатен вариант MailWasher е чудесен избор. След като се регистрирате, тази услуга ще започне да прилага поредица от филтри за улавяне на нежелани съобщения. Тя дори ви позволява да преглеждате уловените имейли онлайн, преди те да попаднат във входящата ви поща.

 

 

Друга ефективна опция е SpamSieve, която струва 30 USD за платено членство с възможност за безплатна пробна версия. Подобно на Mailwasher, тя разчита на интелигентна система за филтриране, за да отсее спама от входящата ви поща.

Тъй като с течение на времето работите с тези филтри на трети страни и отбелязвате кои съобщения са спам и кои са безопасни, и SpamSieve, и Mailwasher се адаптират към пощенската ви кутия и стават по-интелигентни в способността си да разпознават кое е спам и кое не.

 

Запазете скрит имейл адреса си

Трябва да мислите за имейл адреса си като за ценна лична информация – защото той е такъв. Не искате да го предоставяте на когото и да било и е най-добре да запазите основния си имейл адрес колкото се може по-дълбоко в тайна.

Това е важно за публични страници като профили в социалните мрежи или личен уебсайт, които са лесна мишена за измамници или ботове, които могат да открият имейл адреса ви. Проверете настройките на профилите в платформи като Facebook, Twitter и LinkedIn и се уверете, че имейл адресът ви е видим само за вас и вашите приятели.

Ако имате работа, която изисква информацията ви за контакт да бъде видима онлайн, заобиколен вариант за запазване на сигурността ви е да напишете адреса си на дълго. Например вместо „johndoe@google.com“ дългият шрифт може да бъде „John Doe at Google’s Email Service“. Този формат все още е четим за хората, но не позволява на автоматизираните ботове да го разпознаят като имейл адрес.

Не взаимодействайте със спам имейли

Ако някога сте си мислили да отговорите на спам имейл, не го правете – дори и да е искане да се премахнете завинаги от техния списък с имейли. Това дава сигнал на този, който е от другата страна на имейла, че акаунтът ви е активен и може да доведе до получаване на още повече спам в резултат на това.

 

illustration of how to protect yourself from spam emails

 

Прочетете условията и разпоредбите

Всеки път, когато изтегляте, купувате или се абонирате за нещо, от вас се иска да се съгласите с определени разрешения, преди да получите достъп. Някои от тези условия включват съгласие за редовно получаване на имейли от компанията или разрешение за споделяне на вашата информация с трети страни.

Въпреки че е обичайно да прескачате дребния шрифт, четенето на Общите условия е лесен начин да предпазите пощенската си кутия от ненужен спам. Това важи за приложенията, достъпа до затворено съдържание онлайн, онлайн игрите и софтуера, както и за покупките на продукти или услуги.

illustration of terms and conditions to watch out for before giving out your email address

Създаване на нов имейл адрес

Ако сте изпробвали горните стратегии и все още не можете да държите спама настрана, възможно е имейлът ви да е бил изложен на пробив в данните или да сте отговорили несъзнателно на спам в миналото. Каквато и да е причината, постоянното претоварване със спам може да означава, че е време да преминете изцяло към нов имейл акаунт.

Можете да направите това, като се регистрирате за нов имейл акаунт в предпочитания от вас хост за електронна поща. След като го направите, трябва да уведомите контактите си от новия акаунт, за да им съобщите, че сте сменили имейл адреса си. Не забравяйте да запазите и двата адреса активни в продължение на няколко месеца, за да следите за всички входящи имейли, които трябва да бъдат пренасочени към новия ви акаунт.

Въпреки че старият ви имейл акаунт може да продължи да получава спам, този метод гарантира, че той ще остане извън основната ви входяща поща и намалява вероятността случайно да активирате злонамерен имейл. След като успеете да се отървете от стария адрес, би трябвало да имате значително по-малко спам.

С напредването на автоматизираните технологии с всеки изминал ден, научаването на това как да спрете спам имейлите е от решаващо значение за защитата на вашата онлайн идентичност – това отнема само няколко стъпки. След като си поставите за цел да предотвратявате спам имейли, хостовете на имейли и доставчиците на услуги могат да филтрират входящата ви поща. За допълнително ниво на сигурност използвайте сложни пароли, които не следват очевидна последователност, и използвайте допълнителна защита на паролите, например силна домашна антивирусна програма, за да държите хакерите на разстояние.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Защо изведнъж получавам много спам имейли?

Възможно е внезапно да започнете да получавате много спам имейли по няколко причини. Възможно е някой да е добавил имейл адреса ви в списък с имейли, да сте кликнали върху спам имейл (което сигнализира на изпращача, че имейл адресът ви е активен) или някой да е продал или споделил имейл адреса ви с трети страни, които се занимават с маркетинг.

Следвайте стъпките по-горе, за да блокирате спама във вашия клиент за електронна поща, и проверете два пъти настройките си за поверителност, за да сте сигурни, че сте активирали филтрите за спам.

Как да спра спам имейлите за постоянно?

Ето няколко съвета за трайно спиране на спам имейли:

Отпишете се от списъци с имейли. По закон компаниите трябва да включат опция за отказ в маркетинговите си имейли, която обикновено се намира в долната част на съобщението. Отписването от тези списъци ще ограничи нежеланите съобщения във входящата ви поща.

Използвайте втори имейл адрес. Извършването на покупки и записването за събития или други неща онлайн може да изложи имейл адреса ви на риск да попадне в списъци за изпращане.Добра идея е да създадете втори имейл адрес, който да използвате специално за тези цели, за да запазите основната си пощенска кутия свободна от спам.Избягвайте да взаимодействате със спам съобщения. Не отваряйте спам имейли, не кликайте върху връзки и не отговаряйте.Ако го направите, потвърждавате пред изпращача, че имейл адресът ви е активен, което го насърчава да ви изпраща още повече имейли.
Активирайте филтър за спам на трета страна. Дори и при наличието на филтри за нежелана поща, спам имейлите вероятно ще попаднат във входящата ви поща. Използването на услуга на трета страна за филтриране на имейлите ви добавя допълнително ниво на сигурност.

Да блокирате или да изтриете спама?

Като цяло е по-добре да блокирате спам имейли. Изтриването им ще ги премахне от входящата ви поща, но ако не блокирате подателя, ще продължите да получавате нови. Следвайте стъпките по-горе, за да блокирате спама в своя имейл клиент.

Безопасно ли е да се отпишете от спам имейли?

Избягвайте да се отписвате от спам имейли, когато е възможно, тъй като щракването върху връзката за отписване сигнализира на подателя, че имейл адресът ви е активен. Вместо това маркирайте съобщението като спам и блокирайте подателя. Можете също така да създадете филтри, които да изпращат бъдещи подобни съобщения в папката за нежелана поща.

How-to-stop-spam-emails

 

 

Източник: Panda Media Center