Как да разпознаем фалшивите новини по време на предизборна кампания

По време на предизборна кампания сме затрупани от множество фалшиви новини и дезинформация. Рискът е и да се окажем затрупани от съдържание, което е генерирано от изкуствен интелект.

„Има три вида психологически операции. Прилагат се както от вражески структури, така и от партньорски. По-опасни са сивите психологически операции, в които има елемент на истина и елемент на фалшификация. Пускаш едни записи – ако са генерирани от изкуствен интелект и са лъжа, когато бъдат опровергани с технически средства, операцията ще се срине“, коментира експертът по киберсигурност Християн Даскалов в „България сутрин„.

По думите му фалшивите профили лесно могат да бъдат опровергани, но трябва да се разчита и на ролята на държавните служби.

„Когато едни служби се занимават с това кой разпространява т.нар. мрежа от сайтове, уебстраници, които са гъби, и това е организирана кампания, се активира частта със заплаха срещу националната сигурност. Без образование, което е наш ангажимент и намесата на службите, няма как да противодействаме на такива кибероперации“, разясни Даскалов.

Предизборната кампания е момент, когато трябва да бъдем максимално критични към всичко, посъветва той.

Най-лесно можем да разпознаем един опит на психологическо влияние спрямо нас, когато има някакъв емоционален елемент„, даде пример експертът по киберсигурност.

Според PR експерта Максим Бехар сме невнимателни към това, което четем и виждаме по време на предизборната кампания.

„Появата на социалните медии и засилването на тяхното влияние изведнъж им даде идентификация, каквато навремето имаше и се казваше: „Във вестника пише“. С изкуствения интелект влизаме в територия, в която всичко трябва да се проверява“, каза Бехар пред Bulgaria ON AIR.

Политическият маркетинг е в криза в България, подчерта той.

„Знакът „стоп“ е единствено и само в публичността и верификацията на хората, които пишат. Създаването на фалшиви новини трябва да бъде криминализирано. Когато това стане, когато всички профили са публични, всичко ще бъде наред“, на мнение е Бехар.

Даскалов обясни, че защитата срещу фишинг атаки е заостреното внимание, това може да се прилага и спрямо политиците и кампанията преди вота.

„И в двата случая има по-тежки последствия. Преди броени часове беше осъществена една от най-големите кибератаки в съвременната история – личните данни на 560 млн. души по целия свят бяха уязвени. Беше атакуван портал за закупуване на билети“, съобщи Даскалов.

Експертът по киберсигурност даде съвет как да се предпазим: „Във виртуалното пространство използвайте различни пароли. Не давайте повече данни от необходимото„.

Бехар изтъкна, че по време на кампанията вниманието трябва да бъде насочено към това дали е истина или неистина. „Политиците са публични личности. Записите трябва да бъдат достояние на обществото. Кампанията беше вяла“, анализира той.

Бехар коментира и думите на президента Румен Радев вчера, който каза: „Самозваните ни евроатлантици са страхливички и неспособни“, като изрази мнение, че такъв тон не бива да се използва от политиците, особено от държавния глава.

Гледайте целия разговор във видеото.