Как да освободите RAM памет на вашето устройство с Windows или Mac

На почти всеки се е случвало да се опита да напише нещо в Google на своето устройство, за да разбере, че чака много по-дълго от обикновено, докато резултатите се заредят. Може би телефонът ви започва да се нагрява в ръцете ви или охлаждащите вентилатори на лаптопа ви започват да работят, когато отворите второ приложение.

Това вероятно се дължи на недостатъчно количество памет за произволен достъп (RAM) на вашето устройство. За щастие, има проста поправка, която можете да направите сами, за да помогнете на устройствата си да работят по-добре. Продължавайте да четете, за да научите как да освободите оперативната памет и да избегнете пътуване до сервиза.

graphic that shows a ram memory chip

 

Какво е RAM?

Оперативната памет е краткосрочната информация, която се съхранява в чипа памет на устройството. По същество това е паметта, която позволява на устройствата ви да работят с различни приложения едновременно, така че системата да може да изпълнява няколко задачи едновременно. Ако слушате музика, докато изпращате имейл, или актуализирате системата си, докато гледате любимото си телевизионно предаване, можете да благодарите за това на оперативната памет на устройството си.

Когато използвате цялата налична оперативна памет, производителността на компютъра ви може да се забави, защото той не разполага с паметта, необходима за изпълнение на задачите си. Когато освобождавате място в RAM паметта, това дава на компютъра ви възможност да изпълнява задачи. В зависимост от вашето устройство има няколко различни начина, по които можете да освободите място в RAM паметта. Продължавайте да четете нашите съвети, за да помогнете на вашия Mac, Windows компютър или телефон да работи по-ефективно.

5 начина за освобождаване на оперативна памет на всеки компютър

Може да се окаже лесно да използвате RAM паметта си, защото тя поддържа толкова много функции. Преди да започнете да премахвате програми от компютъра си, опитайте тези бързи решения за освобождаване на място в RAM паметта.

1. Рестартирайте компютъра си
Първото нещо, което можете да опитате, за да освободите RAM, е да рестартирате компютъра си. Когато рестартирате или изключвате компютъра си, цялата ви RAM памет (съхранените данни) ще бъде изтрита и програмите ще бъдат рестартирани. Това потенциално може да изчисти някои процеси и програми, които работят зад кулисите и заемат капацитета  на RAM паметта ви.

2. Актуализирайте софтуера си
Важно е да използвате най-актуалните версии на вашия компютърен софтуер и приложения. По-старите версии на софтуера и приложенията могат да отнемат повече памет за обработка, което води до забавяне на работата на компютъра ви. Panda Dome Premium включва мениджър за актуализации, който гарантира, че компютърът ви е винаги актуален и работи по най-добрия начин.

3. Изчистете кеша си
Ако все още не разполагате с достатъчно оперативна памет, следващата възможност е да опитате да изтриете кеша си. Подобно на оперативната памет, кешът съхранява краткосрочни данни, за да поддържа безпроблемната работа на вашето устройство. Основната разлика между кеша и RAM паметта е, че кешът съхранява по-малко количество данни и се използва за данни, до които би трябвало да имате много бърз достъп.

Кеш паметта съхранява информация, която компютърът ви използва за презареждане на страници, които е виждал преди, вместо да ги изтегля отново. Понякога кешът ви може да заема много място, тъй като използва RAM за функциите на паметта. Кешът може да ви спести време при сърфиране, но ако нямате достатъчно оперативна памет, това е нещо, което можете да пожертвате с минимален ефект върху устройството си.

graphic that shows different browsers

4. Опитайте с друг браузър
Можете да опитате и да смените браузъра, тъй като е известно, че някои от тях използват повече данни от други. Ако все още не сте го направили, опитайте да използвате браузър като Chrome или Firefox, които обикновено са добри браузъри за управление на паметта.

5. Премахване на разширенията на браузъра
Много от ежедневните ви операции на работния и домашния компютър са улеснени от използването на разширения на браузъра. Те обаче също изискват памет, така че може да помислите за деактивиране или премахване на разширенията.

4 стъпки за освобождаване на оперативна памет в Windows 11

Ако все още имате проблеми с освобождаването на оперативната памет, може би имате твърде много програми и приложения, без дори да знаете. Опитайте тези пет начина за освобождаване на RAM паметта за компютри с Windows 11 и ускорете работата на компютъра си с Windows.

1. Деактивирайте стартиращите програми, от които не се нуждаете

Screenshot showing how to disable startup programs on Windows 11.

Ако използвате компютъра си поне от няколко години, вероятно сте изтеглили доста софтуер, който сте забравили или вече не използвате. След като табът „Процеси“ ви покаже кои програми използват най-много място, ще искате да преминете към таба „Стартиране“, за да спрете тези, които вече не са ви необходими.

За да деактивирате стартиращите програми:

 • Задръжте клавишите Ctrl+Alt+Esc, за да отворите Мениджър на задачите.
 • Изберете таба „Стартиращи приложения“ от Мениджър на задачите.
 • Щракнете върху „Въздействие при стартиране“, за да подредите програмите от висока към ниска степен на използване.
 • Изберете приложението, което искате да деактивирате.
 • Щракнете върху „Деактивиране“ в горния десен ъгъл.

 

 

Стартиращите програми са тези, които се активират при стартиране на компютъра. Когато тези програми се стартират, всяка от тях заема малко оперативна памет във фонов режим без ваше съгласие. След известно време всички програми и софтуер могат да се сумират. Уверете се, че тези, които не са необходими, са деактивирани или премахнати.

2. Спрете стартирането на фонови приложения

Screenshot showing how to stop running background apps in Windows 11.

Следващите елементи, които могат да заемат оперативна памет, са приложенията, които са настроени да се изпълняват автоматично във фонов режим. Възможно е да сте използвали компютъра си в продължение на години, преди да забележите, че някои от тези приложения заемат RAM паметта. Това може бързо да изтощи паметта, батерията и честотната лента за данни.

За да спрете фоновите приложения:

 • Отидете в настройките на компютъра.
 • Щракнете върху категорията „Приложения“.
 • Щракнете върху „Инсталирани приложения“.
 • Превъртете до приложението, което искате да забраните, и щракнете върху трите точки вдясно.
 • Кликнете върху „Разширени опции“.
 • Изберете „Никога“ под опцията „Нека това приложение работи във фонов режим“.

Приложенията често се настройват автоматично да работят във фонов режим на вашето устройство. Това им позволява да показват известия и да актуализират софтуера си автоматично. Като изключите това за приложенията, които не използвате, можете да спестите място в оперативната памет.

3. Намалете визуалните ефекти

Screenshot showing how to reduce visual effects on Windows 11.

С усъвършенстването на технологиите има много повече възможности за компютърни ефекти и визуализации. Например можете да изключите анимациите за приложения и икони, които използват място за съхранение за ненужни ефекти. Ако ви се струва, че капацитета на RAM паметта ви е недостатъчен, има някои ефекти, които можете да отложите, докато освободите повече памет.

За достъп до визуалните ефекти на компютъра ви:

 • Отворете настройките на компютъра.
 • Щракнете върху раздела Достъпност.
 • Щракнете върху „Визуални ефекти“.
 • Изключете превключвателя до „Анимационни ефекти“.
 • Изключете превключвателя до „Ефекти на прозрачността“.

Тази настройка ще деактивира всички анимационни функции на компютъра ви, създавайки повече място за съхранение, но ограничавайки значително естетиката на компютъра ви. В същия раздел обаче можете да настроите кои визуални ефекти ще изпълнява компютърът ви според вашите предпочитания.

4. Проследяване на паметта и почистване на процесите

Screenshot showing how to track computer memory on Windows 11.

Трябва да следите използването на оперативната памет на компютъра си, за да не я изчерпате, преди наистина да ви е необходима. За да следите паметта на компютъра си, можете да преминете към мениджъра на задачите, за да проверите процесите. Тук ще можете да видите кои програми са стартирани и какво пространство заемат.

За да намерите паметта на компютъра си:

 • Задръжте клавишите Ctrl+Alt+Esc, за да отворите мениджъра на задачите.
 • Изберете раздела „Производителност“.
 • Щракнете върху колоната „Памет“, за да видите колко място заемат програмите.

Сега можете да видите кои от вашите програми заемат най-много време и място на компютъра ви. Ако откриете нещо подозрително, което изяжда паметта ви, трябва да изтриете програмите, от които не се нуждаете или които не използвате.

5 начина за освобождаване на RAM в Mac

За потребителите на Mac има много удобни инструменти за наблюдение и освобождаване на RAM паметта на вашия компютър.

1. Освобождаване на дисково пространство

Screenshot showing how to free up disk space on Mac computers.

Ако установите, че RAM паметта ви е напълно запълнена, но все още се нуждаете от място за съхранение, можете да използвате свободното пространство на диска на Mac, наречено виртуална памет. Това допълнително място за съхранение се намира на твърдите дискове на Mac компютрите, за да можете да продължите да изпълнявате приложения. Функцията е винаги включена; за да използвате виртуалната памет обаче, трябва да сте сигурни, че имате свободно място за подмяна.

Ето как можете да видите какво заема място на вашия Mac, за да определите дали има файлове или приложения, които можете да изтриете:

 • Отворете приложението System Settings.
 • Щракнете върху „Общи“.
 • Щракнете върху „Съхранение“.
 • Превъртете, за да видите кои приложения заемат най-много памет.

2. Проверете Activity Monitor

Screenshot showing how to check the Activity Monitor on Mac computers.

За да следите използването на RAM в Mac, можете да проверите Activity Monitor, който показва колко памет се използва и какво я използва. Използвайте Activity Monitor, за да определите кои приложения заемат най-много от RAM паметта ви във всеки един момент.

За да проверите Activity Monitor:

 • Потърсете „Activity Monitor“ в лентата за търсене на прожектора (Command + space).
 • Щракнете върху раздела „Памет“.
 • Ръчно прекратете приложенията, които не използвате в момента.

3. Проверете използването на процесора

Screenshot showing how to check CPU usage on Mac computers.

Можете също така да използвате приложението Activity Monitor, за да проверите състоянието и използването на процесора. Процесорът е вашият централен процесор и изпълнява инструкциите от информацията на компютърния софтуер, съхранена в оперативната памет.

За да наблюдавате централния процесор, просто изберете раздела „CPU“ пред раздела за паметта. Това е мястото, където можете да видите дали някои приложения отнемат повече процесорна мощ от други.

4. Поправете търсачката (затворете и прозорците на търсачката)

Screenshot showing how to adjust Finder preferences on Mac computers.

Когато отваряте нов прозорец във Finder, данните, които всеки прозорец показва, се съхраняват в RAM паметта. Настройката на предпочитанията на Finder може да направи така, че папките ви да се отварят в табове, а не в нови прозорци на Finder.

За да отворите предпочитанията на Finder:

 • Щракнете върху „Finder“ в горния ляв ъгъл на екрана.
 • Щракнете върху „Settings“ (Настройки) от падащите опции.
 • Поставете отметка на „Open folders in tabs instead of new windows“ (Отваряне на папки в табове вместо в нови прозорци).

Друг начин за изчистване на паметта на оперативната памет е чрез обединяване на прозорците на Finder. За да направите това, изберете падащото меню „Window“ (Прозорец), а не Finder (Търсачка). Оттам изберете „Merge All Windows“ (Обединяване на всички прозорци), за да поставите всички прозорци на Finder на едно място. Това ще спести място за съхранение, както и ще разчисти работния ви плот.

5. Почистване на програмите и приложенията
Ако се стремите да поддържате постоянно здравословно количество RAM памет, тогава ще искате да поддържате компютъра си чист и организиран. Претрупаният десктоп ще използва паметта много по-бързо, защото macOS разглежда всяка икона на десктопа като активен прозорец. Дори и да не смятате, че можете да организирате файловете си, поставянето на всичко в една обща папка може да освободи много RAM памет.

3 допълнителни начина за освобождаване на RAM в Windows или Mac

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да бъдете активни по отношение на RAM паметта на компютъра си, за да не се налага да се притеснявате за освобождаването на място. Използвайте тези допълнителни начини, за да запазите свободното място в RAM паметта си.

graphic that shows cleaning your RAM

1. Инсталиране на допълнителна оперативна памет
Винаги можете да добавите повече оперативна памет към компютъра си, ако имате много информация, която не искате да изтривате. Закупуването и инсталирането на RAM е лесно за настолен компютър, но може да бъде проблемно за лаптопи. Проучете какво е съвместимо с вашето устройство и инвестирайте в правилния тип RAM за вашия компютър, както и в правилното количество за конкретните ви нужди от съхранение. Винаги е добра идея да посетите професионалист за неговото мнение и помощ при инсталирането.

2. Сканиране за вируси и зловреден софтуер
Когато изтегляте каквито и да било софтуерни програми или разширения на компютъра си, има вероятност към тях да има прикачен вирус или зловреден софтуер. След като имате зловреден софтуер на компютъра си, той може да открадне както информацията ви, така и пространството на оперативната ви памет. За да предотвратите прихващането на зловреден софтуер или вируси, опитайте да използвате антивирусната програма Panda Security, за да защитите компютъра и паметта си.

3. Инсталирайте програма за почистване на паметта/оперативната памет
Ако установите, че нямате време или просто не успявате да организирате компютъра си, има приложения за почистване на паметта, които ви помагат да дезинфекцирате компютъра си. Много от тези почистващи програми имат специални функции за премахване на приложения или разширения и позволяват на потребителите да управляват стартиращите си програми.

Съвети за освобождаване на оперативната памет на телефона

Знаете ли, че смартфоните също използват оперативна памет? Ако работата на телефона ви изостава, опитайте тези съвети за освобождаване на място в RAM паметта.

Съвети за Android

Опитайте тези методи за освобождаване на RAM памет и ускоряване на работата на вашия Android:

 • Изключете преходите и анимациите в настройките на устройството.
 • Използвайте обикновена снимка като фон вместо GIF или видеоклип.
 • Деинсталирайте приложенията, които не използвате или не са ви необходими.

Съвети за iPhone

Apple iOS управлява RAM паметта автоматично, така че обикновено няма проблеми с RAM пространството в iPhone. Въпреки това, ако имате усещането, че телефонът ви се загрява или работи бавно, принудителното рестартиране може да помогне за подобряване на работата му.

Сега е моментът да спрете да трупате файлове. Много от файловете на компютъра ви заемат място в RAM паметта, без да го осъзнавате. Сега вече знаете как безопасно да освободите компютъра си от тези неизползвани файлове и как да освободите RAM памет, така че компютърът ви да работи по-ефективно. За да ви помогне да поддържате безпроблемна работа на устройството си, Panda Dome Complete разполага с функцията Cleanup (Почистване), която ви помага да премахвате нежелани файлове и да поддържате компютъра си на бързи обороти.

Източник: Panda Media Center