Интересът към ИТ специалностите се увеличава

Дойде септември, британските ученици получават резултатите от изпитите си за ниво А. Естествено вниманието им се насочва към новия семестър и към това какво ще учат в университета.

Тази година университетите отбелязват ръст на кандидатурите за обучение в специалности, свързани с ИТ. UCAS, Службата за прием в университетите и колежите, която следи за разпределението на местата в университетите в Обединеното кралство, съобщава, че от 2022 г. насам заявленията за ИТ специалности са се увеличили с почти 10%.

ИИ стимулира повишения интерес към бакалавърските специалности в областта на ИТ

Заявленията за изучаване на ИТ специалности се увеличават постоянно от 2019 г. насам. Главният изпълнителен директор на UCAS Клеър Марчант заяви, че според нея увеличението през 2023 г. се дължи на „възхода на цифровите технологии и изкуствения интелект“.

Марчант каза още: „Знаем, че промените в заобикалящия ни свят се изразяват в повишено търсене на определени специалности, както видяхме за икономиката след 2008 г. и за медицината и медицинските сестри по време на пандемията Ковида-19.“ Тя смята, че нарастващият обществен разговор за технологиите и изкуствения интелект е причина за повишения интерес към курсовете по информатика.

Ванеса Уилсън от Алианса на британските университети е съгласна: „Нарастването на популярността на компютърните специалности може да е отговор на нарастващата осведоменост за ролята на технологии като изкуствения интелект, както и на силното желание на студентите да развият умения, които смятат за устойчиви в бъдеще.“

Цифровите умения ли са бъдещето?

Софтуерното инженерство е най-популярниата специалност по информатика, като броят на кандидатурите се е увеличил с 16 % спрямо миналата година. Чистите компютърни науки са се увеличили с 11 %, компютърните игри и анимацията – с 2 %, а изкуственият интелект (ИИ) – с 4 %.

Главният изпълнителен директор на Британското компютърно общество Рашик Пармар коментира: „Тийнейджърите в Обединеното кралство знаят, че изкуственият интелект ще промени света завинаги; не бива да ни изненадва това рязко нарастване на търсенето на компютърни специалности“.

Повишеният интерес към дисциплините, свързани с компютърните науки и изкуствения интелект, е добра новина за Обединеното кралство. Британското правителство наскоро обяви плановете си да помогне на страната да стане световен лидер в технологиите и дисциплините, свързани с изкуствения интелект. Но за да се осъществят тези планове, ще е необходимо да се увеличи броят на квалифицираните работници – ето защо нарастването на броя на заявленията за ИТ дипломи е толкова важно.

Имаше обаче и малко разочароващи новини. Само 18 % от кандидатурите са подадени от жени. Това означава, че въпреки че тази цифра е нараснала с 1 % от 2023 г. насам, компютърните технологии остават индустрия, в която преобладават мъжете.

И въпреки че 95 000 души са кандидатствали за обучение в ИТ специалности, този брой все още е далеч по-нисък от този в други специалности. Всъщност компютърните науки са едва седмата най-популярна специалност. Свързаните с бизнес и мениджмънт специалности остават най-популярни в Обединеното кралство, заедно с  дизайн, творчески и сценични изкуства, медицина, социални науки, биологични и спортни науки, както и инженерство и технологии.

Увеличаването на интереса към ИТ обаче е добре дошло и изглежда ще продължи и през следващите години.

Източник: Panda Media Center