ECSO допринася за дебата за киберсигурността относно образованието, единството и доверието

Бъдещето на технологиите, свързани с киберсигурността, образованието на потребителите, доверието и устойчивостта: това бяха само част от темите, обсъдени от ECSO с водещи политици, играчи в индустрията, експерти по киберсигурност и отбрана на високо ниво на 9-ата Европейска конференция за киберсигурност, организирана съвместно от ECSO и Форум Европа на 24 март. От разговори до конкретни действия пътят, който трябва да се следва за силна европейска екосистема за киберсигурност, вече е по-ясен. ECSO имаше удоволствието да се присъедини в Брюксел към водещи специалисти по киберсигурност от Европа и отвъд океана, за да се справи с най-належащите проблеми, пред които е изправена общността за киберсигурност, въпроси, които особено се задълбочиха от настоящата война между Русия и Украйна. Всъщност конференцията проучи по-специално отговора на Европа по въпросите на киберсигурността и следващите стъпки, които всички участници в екосистемата трябва да предприемат, за да създадат безопасна и сигурна среда, като същевременно позволяват на Европа да се възползва от огромните социално-икономически ползи, предлагани от цифровите технологии . Резултатът от приноса на ECSO беше ясен: трябва да продължим да инвестираме в образованието и да насърчаваме единството и доверието.

В чат край огнището между генералния секретар на ECSO Луиджи Ребуфи и Дарън Шу, ръководител на технологиите в NortonLifeLock, образованието и приобщаването, където стълбовете на дискусията около политиката, технологичните и социалните последици, които непрекъснатите технологични иновации ще имат върху понятието „ киберсигурност“, каквато я познаваме. „За мен беше удоволствие да говоря с Дарън. Неговите възгледи за кибер образованието и приобщаването ни показват, че хората са тези, които правят разликата, когато става дума за кибератаки и пробиви“, каза Луиджи Ребуфи. „Колкото повече образоваме хората и ги обучаваме как да разпознават такива заплахи, толкова по-малко ще трябва да се тревожим за кибер заплахите. Ето защо в ECSO работим много върху образователния аспект на киберсигурността, с различни инициативи, насочени не само към обучението на потребителите в различни категории, но и към включване на повече жени в киберсигурността и да направим този сектор по-приобщаващ половете“, добави той. . Доверието беше друга важна тема, повдигната по време на панелната дискусия, модерирана от ECSO и посветена на предложението на Европейската комисия за изграждане на мрежа от центрове за операции по сигурността (SOC) в целия ЕС, които да използват технологиите за изкуствен интелект и МО за откриване на ранни признаци на предстоящи кибератаки и започване на ранни превантивни действия. Заедно с Джули Ръф (Европейска комисия), Карлос Кордоба (ръководител на района за оперативни центрове за киберсигурност, Национален криптологичен център, Испания), Лейф Никсън (експерт по сигурността от Sectra Communications) и Илиас Чанцос (ръководител на програмите за правителствени въпроси за EMEA в Broadcom), ECSO допринесе за дискусията за това как създаването на тази мрежа от SOC може конкретно да подобри откриването, анализа и реакцията на заплахи и инциденти, както и степента, до която тази мрежа от SOC ще се справи с настоящата фрагментация в обмена на информация между публичния и частния сектор.

„В ситуация, в която виждаме такава фрагментация, ECSO играе ключова роля в обединяването на публичния и частния сектор за идентифициране и разрешаване на съществуващите пропуски, независимо дали те са правни или технологични“, каза г-н Ребуфи. „Но преди всичко ECSO е тук, за да се опита да работи върху един неосезаем, но изключително важен аспект: доверието“, добави той.

Всъщност доверието беше единодушно идентифицирано като основния аспект, без който подобна фрагментация не може да бъде решена. „Като улесняваме обмена на знания и (доверени) действия, в ECSO си сътрудничим с нашите членове, за да изградим конкретни решения. За тази цел най-новото ни действие се състои в създаването на европейска мрежа от CISO, която наскоро стартирахме в пробен режим и която се надяваме да се разрасне в близко бъдеще чрез включване на повече CISO и предоставяне на тази общност с надеждна и сигурна среда това в крайна сметка ще засили конкурентоспособността на Европа на кибер пазара“, заключи той. Целта на ECSO е да предостави конкретни решения за обединена, автономна и устойчива европейска екосистема за киберсигурност, като същевременно подкрепя нуждите на своите членове. За да научите повече за инициативите и действията на ECSO и да се присъедините към движението, екипът на ECSO ви кани да посетите www.ecs-org.eu и да се абонирате за бюлетина на ECSO.