bTV Новините: Експерти алармират за заплахата от хакерски атаки в облаците за обмен на данни

Експерти по киберсигурност алармират за заплаха от хакерски атаки в облаците за съхранение и обмен на данни, според информация излъчена в репортаж на bTV, която можете да разгледате тук.


 

Само за последната година 5 от 10-те големи компании, доставчици на облачни услуги зад океана, са били атакувани успешно, като не се изключва сред клиентите им да има и български компании.

В последната атака в облак от началото на годината са извлечени над 200 милиона записа на потребители и техните контрагенти, както и чатовете за поддръжка на структурата.

Причината е, че в облака хората погрешно смятат, че някой друг вместо тях ще полага грижи за информационната им сигурност. Съветът на експертите за компании, които пазят данните си в облак:

Когато има вирус в природата, носим маски, за да можем да се изолираме. Трябва да използваме същите методи на дигитална хигиена, за да защитим бизнеса си криптиран, архивиран и подсигурен с добра комуникация, която не е четима от други хора, казва Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

Един от центровете за киберсигурност наблюдава в реално време събития и прави мониторинг на киберзаплахите за бизнес-клиентите си.

Колкото по-рано се разбере за такова събитие, хакерска атака или за някаква уязвимост, може да се вземат правилните мерки. Българският бизнес не е уязвим, а е много уязвим. Затова се предприе тази наредба за минималните изисквания. Първо се започва от обучението, след това минават вече нататък софтуери, хардуери. Върха, което може реално може да те предпазва са тези секюрити оперейшън центрове\“, коментира Мирослав Стефанов, председател на Българската асоциация по киберсигурност.

На фирмено ниво 70% от атаките са по схемата отвътре-навън през персонала, затова трябват комплексни мерки.