Българската асоциация по киберсигурност разширява мрежата си от академични партньорства, подписа нов меморандум с Технически университет- София

Университетът и организацията официализират дългогодишно успешно сътрудничество

Активната работа за развитието на дигиталните знания и умения на младите хора са в основата на дългогодишното взаимодействието между БАК и ТУ-София. С подписания днес документ двете страни декларират още веднъж своята ангажираност към изграждането и развитието на квалифицирани и конкурентноспособни кадри. Сътрудничеството цели да насърчи и академичната обмяна, обучението, изследванията и развитието на киберсигурността сред студентите на университета.

„Изграждането на дигитално грамотно общество започва от грижата на децата и младежите в това отношение. Да си осведомен за потенциалните опасности и да можеш да се предпазиш от тях вече е необходимост. Стараем се да представяме информацията освен атрактивно и увлекателно, максимално практично и конкретно, за да отговаря на нуждите и динамиката на младите хора“, заяви Светлин Илиев, председател на Българската асоциация по киберсигурност. Той допълни, че в голяма част от обучението, включително тези, които вече са осъществени до момента с ТУ- София, участват партньори на организацията от цял свят.

БАК се ангажира да осигурява и в бъдеще квалифицирани експерти от своите членове, които да дават и изграждат практически знания и умения. Те ще се включват в лекции, семинари, работилници и други учебни форми, за да подобрят връзката между академичното обучение и практическите нужди на киберсигурността в бизнеса.

Проф. дн инж. Иван Кралов, ректор на Техническия университет, сподели и част от досегашната успешна практика на организациите. „Партньорството ни до момента е доказателството, че когато образование, бизнес и неправителствен сектор вървят ръка за ръка и работят заедно резултатите не закъсняват. Интересът на нашите студенти към общите ни инициативи е един от най- неоспоримите аргументи за дългосрочното ни взаимно ангажиране в сферата на киберсигурността“, заяви той. Проф. Кралов допълни, че в това направление споделянето на опит и практика са основополагащи за постигането на устойчиви резултати и повишаване на интереса. „Предоставяме на студентите си най- висококачественото технологично образование, което ни задължава да бъдем проактивни в предоставянето на допълнителни възможности за обучение и развитие. Радвам се, че оформяме в официален документ практики, които вече успешно изпълняваме заедно“, отбеляза ректорът.

ТУ- София и БАК ще работят заедно и за разработването на стажантски програми и практики за студентите, които да им предоставят възможност да приложат и разширят своите знания и умения в реални бизнес ситуации. Това ще насърчи тяхното развитие и ще им помогне да станат ефективни професионалисти в областта на киберсигурността след завършването на обучението си.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *