Автоматичната SOS функция на Android причинява сериозни проблеми

С всяка нова актуализация на софтуера производителите на смартфони търсят начини да направят живота ни по-лесен, по-ефективен и по-безопасен. Така че, когато Google пусна нова функция за Android за автоматизиране на повикванията към службите за спешна помощ, се очакваше тя да има огромен успех. Но докладите на британската полиция сочат, че функцията за спешни SOS повиквания всъщност представлява сериозен проблем.

Какво представлява функцията Emergency SOS?

При спешен случай колкото по-бързо можете да се свържете със службите за спешна помощ, толкова по-добре. За да се обадите, обикновено трябва да отключите телефона си, да отворите телефонното приложение и след това да наберете трицифрен номер (911 в САЩ, 999 в Обединеното кралство или 112 в Европа), за да говорите с оператор.

Повечето от нас могат да извършат този процес много бързо, но при спешни случаи всяка секунда е от значение. А какво се случва, ако сте попаднали в капан или сте пострадали и не можете да извършите всички тези стъпки?

Затова разработчиците на Android решиха, че могат да направят този процес много по-бърз и лесен с функцията Emergency SOS. Когато е активирана, потребителите могат да се обадят на службите за спешна помощ само като натиснат няколко пъти бутона за включване. Не е необходимо да отключвате телефона или да набирате номер – просто натиснете един-единствен бутон.

И така, какъв е проблемът?

Много е лесно да се задейства функцията Emergency SOS – и това е проблем. Британската полиция съобщава, че има стотици неудобни обаждания на горещата линия на службите за спешна помощ, при които собственици на телефони с Android случайно са натискали бутона за включване многократно.

Когато потребителят „набере с бутон“ бюрото за помощ на службите за спешна помощ, оператор трябва да проследи, за да потвърди, че обаждането е било случайно. Според длъжностните лица тези проверки могат да отнемат до 20 минути, което отнема важни ресурси за справяне с истински спешни случаи.

Какво може да се направи?

Google е категоричен, че производителите на смартфони са отговорни за начина, по който функцията SOS за спешни случаи се прилага в устройствата. Въпреки това те се съгласиха да предоставят на производствените си партньори допълнителни насоки и съвети, които след това да бъдат предадени на клиентите. Те се надяват, че като просто повишат осведомеността за това как функцията може да бъде задействана случайно, клиентите ще внимават повече с телефоните си.

Google също така съветва всички, които са извършили множество обаждания на номер 112, да деактивират функцията за момента. Можете да направите това, като отворите настройките на телефона си и потърсите „Emergency SOS“, след което превключите превключвателя на „Off“.

Междувременно очакваме допълнителните насоки, предоставени от Google, и как операторите на смартфони с Android могат да предотвратят случайни повиквания към службите за спешна помощ.

 

Източник: Panda Media Center