5-те най-добри прогнози за киберсигурността през 2024 г.!

Открийте какви са новите прогнози за киберсигурността през следващата година – от изкуствен интелект до очила AR/VR.

2023 г. беше ключова година за технологичното развитие, белязана от възхода на генеративния изкуствен интелект (ИИ). Не е изненадващо, че прогнозите за киберсигурността за 2024 г. на големите фирми за консултации и пазарни анализи се въртят около ИИ.

Panda Security, част от групата WatchGuard, е тук, за да представи нашите прогнози за киберсигурността и технологиите за следващата година, основани на данни и тенденции, наблюдавани от WatchGuard. В тази публикация представяме 5 тенденции в областта на киберсигурността за 2024 г., за да разберем от какви предизвикателства ще трябва да се защитаваме и кои технологии може да станат обект на атаки. Продължавайте да четете!

1. Ръст на атаките с чатботове, задвижвани от изкуствен интелект
През 2024 г. очакваме увеличаване на атаките с чатботове, задвижвани от изкуствен интелект, като ChatGPT или Bard. Хакерите може да се опитат да манипулират подканите, за да извлекат чувствителна информация от набори от данни, които програмите с ИИ може да са пропуснали или оставили нефилтрирани.

2. Разработване на автоматизация и фишинг, задвижван от ИИ
Очаква се през 2024 г. киберпрестъпниците да използват чатботове за фишинг кампании, като създават по-убедителни съобщения. Освен това чатботовете като ChatGPT могат да бъдат използвани от хакерите за програмиране на зловреден софтуер, скриптове и автоматизации, които допълнително наподобяват операциите на легитимен бизнес, ориентиран към услуги.

3. Скок на вишинг атаките
Способността на изкуствения интелект да пресъздава човешки образи, лица и гласове ще доведе до увеличаване на вишинг атаките, базирани на технологията deepfake. Тези атаки са по-ефективни, тъй като използват реални данни, адаптират се към контекста и жертвата и използват традиционно считани за сигурни методи като разпознаване на глас или лице.

4. Криза на работната сила в областта на киберсигурността
За съжаление, предизвикателен момент е прогнозираната криза в сектора на киберсигурността. Водещи фирми за стратегическо консултиране, включително Gartner, прогнозират необходимост от повече специалисти в областта на киберсигурността, докато реалният брой на работната сила намалява. Този недостиг е повлиян от фактори като разходи, трудности при управлението и липса на силна корпоративна култура в някои бизнес сегменти.

5. Нови атаки, използващи AR/VR слушалки и QR кодове
WatchGuard прогнозира, че през 2024 г. ще се увеличи броят на атаките, използващи слушалки за добавена реалност (AR) и виртуална реалност (VR), както и QR кодове. Тези технологии отбелязват бърз растеж, достигайки до момент, в който разширяването им води до увеличаване на проблемите със сигурността.

Това са 5-те най-важни прогнози на WatchGuard и Panda Security за 2024 г. Ако те се сбъднат, фирмите и физическите лица ще трябва да подобрят практиките си за киберсигурност и да свикнат да използват различни нива на сигурност – от многофакторна автентикация до усъвършенствана защита на мобилните устройства, които понастоящем се определят като слабо звено в корпоративната сигурност.

Източник: antivirus.bg