3 съвета за защита на домашната ви мрежа

Hякои мрежи стават все по-умни – и по-натоварени. Броят на WiFi устройствата, които използваме – от електрически крушки до интелигентни високоговорители и принтери – продължава да расте всяка година.

Въпреки че е изключително полезно, всяко устройство увеличава риска да станем жертва на хакери. Всяко устройство, което свързвате, е още една потенциална точка за атака. Така че как да се защитите?

Ето три най-добри съвета за защита на домашната ви мрежа.

Променете паролите си

Всяко интелигентно устройство има парола по подразбиране, за да можете да завършите първоначалната настройка. Но много хора никога не си правят труда да променят тази парола. Важно е да се отбележи, че паролата по подразбиране почти сигурно е една и съща за всяко продадено подобно устройство. Това улеснява изключително много хакерите да проникнат и да поемат контрола над устройствата ви, тъй като те могат просто да “отгатнат” паролата по подразбиране за устройството.

Като част от рутинните процедури за настройка трябва да променяте паролата на администратора за всяко ново устройство. И то не каква да е парола – изберете силна, дълга парола, която съдържа букви, цифри и специални символи. Можете да използвате инструмент като Panda Dome Passwords, за да генерирате и съхранявате сигурни пароли бързо и лесно.

Не споделяйте своя Wi-Fi

Приятелите и семейството ви често искат да използват вашия WiFi, когато ви посещават. И въпреки че познавате тези хора, те все пак могат да представляват непреднамерен риск за сигурността. След като техният смартфон или таблет се свърже, устройството съхранява данните за вашата мрежа и паролата, за да улесни свързването в бъдеще. Но ако компютърът на приятеля ви бъде хакнат, киберпрестъпниците могат да откраднат тези данни, което ще им позволи да проникнат в мрежата ви в бъдеще.

Повечето домашни маршрутизатори вече предлагат функция “мрежа за гости”. Тя действа като отделна Wi-Fi мрежа, позволявайки на вашите доверени приятели и семейство да използват своите приложения в интернет. Устройствата в мрежата за гости обаче нямат достъп до основната ви мрежа, което помага да защитите устройствата и данните си от хакери.

Избирайте интелигентни устройства

Дори най-обикновените домакински устройства вече предлагат WiFi връзка – перални машини, сушилни, фурни, съдомиялни машини, хладилници и др. Много от тях предлагат и приложения за смартфони, които ви позволяват да проследявате напредъка на прането или други подобни. Но дали наистина ще използвате тази функционалност? Наистина ли приложението е полезно или е просто трик?

Ако отговорът е “не”, помислете дали да не добавяте устройството към мрежата си. Повечето “умни” устройства функционират напълно нормално без WiFi, така че не е необходимо да се присъединявате към нея. И винаги помнете – всяко допълнително устройство, свързано към вашия WiFi, е още една потенциална точка за атака. Колкото по-малко устройства имате в мрежата си, толкова по-малка е възможността за хакерски пробив.

И така, ето ви още три начина да защитите домашната си мрежа през Новата година. Успех!

Източник: antivirus.bg