2023: Британският бизнес претърпя киберщети за над 30 млрд. паунда

Киберпрестъпленията са нанесли значителни щети на бизнеса в Обединеното кралство през миналата година, показва ново проучване

Според ново проучване киберпрестъпленията са стрували на бизнеса в Обединеното кралство над 30,5 млрд. паунда през 2023 г., като повече от една четвърт от всички фирми в страната са били засегнати от атаки.

Анализът на доставчика на интернет услуги Beaming установи, че най-засегнати са били малките предприятия, като броят на нарушенията е нараснал с 42% от 2019 г. насам, а разходите за киберпрестъпления са се увеличили четири пъти.

Като цяло общите разходи за пробиви в киберсигурността са със 138% по-високи от цифрата 12,8 млрд. паунда за 2019 г., когато Beaming за последен път проведе проучване сред бизнеса относно киберпрестъпленията.

Средните разходи за инцидент, включващи разходи за подмяна на ИТ активи, възстановяване на данни и финансови санкции, възлизат на 5500 паунда.

„Въпреки че големите предприятия се оказват по-устойчиви на киберпрестъпления, разходите за нарушаване на сигурността им нарастват, а малките и средни предприятия (МСП) са засегнати по-силно от всякога“, заяви Соня Близард, управляващ директор в Beaming.

Въпреки че процентът на киберпрестъпленията е намалял при предприятията с над 250 служители и при едноличните предприятия, той се е увеличил във всички сегменти на МСП.

При малките предприятия, в които работят между 11 и 50 души, се наблюдава най-рязко нарастване на жертвите – с 42% от 2019 г. насам, а разходите са се увеличили с 396%. Повече от осем от десет предприятия с повече от десет души персонал бяха засегнати.

Нивото на киберпрестъпленията е най-високо в Уелс, Йоркшир и Хъмбър и Югозападна Англия, където според проучването повече от половината предприятия са станали жертва на киберпрестъпления. Разходите са най-високи в Лондон, където фирмите са загубили общо 7,1 млрд. паунда поради инциденти през годината.

Проучването установи, че най-често от киберпрестъпленията са засегнати производствените и финансовите фирми, като повече от 85% от тях са имали нарушения през миналата година.

Фишингът е най-често срещаният вид атака, като през 2023 г. жертви ще станат 679 000 предприятия. Същевременно злонамереният софтуер е взел около 426 000 жертви в Обединеното кралство, което е струвало почти 2,6 млрд. паунда.

Според Beaming се наблюдава ръст на атаките със социален инженеринг – от 2 % на 7 %, а атаките от типа ransomware и DDoS се увеличават от едва общо  1 % от бизнеса до по 5 % всяка.

През 2023 г. 412 000 предприятия са изгубили чувствителна информация или са претърпели други проблеми с киберсигурността, дължащи се на служители или изпълнители, което е струвало около 1,6 млрд. паунда през миналата година.

Киберпрестъпленията имат емоционално въздействие

Проучването разглежда и емоционалната цена на нарушенията, като почти всички ръководители на предприятия заявяват, че са претърпели някаква форма на емоционално страдание след атака, а четирима от всеки десет заявяват, че се притесняват да не загубят клиенти.

Същевременно проучването установи, че предприятията от всякакъв мащаб са увеличили инвестициите си в киберсигурност, като повечето от тях вече провеждат обучение по киберсигурност.

Ускорило се е и внедряването на сложни инструменти, като например защитни стени за периметъра на мрежата, технология за VPN от място до място и устройства за унифицирано управление на заплахите.

„Предприятията инвестират в обучение и технологии, но са подложени на постоянни атаки“, каза Близард. „Така че, тъй като използването на технологии помага на бизнеса да се развива, инвестициите в обучение по киберсигурност също трябва да се поддържат.“

 

Източник: itpro.co.uk