1 октомври, стартира десетото, юбилейно издание на Европейския месец на киберсигурността

Европейският месец на киберсигурността е ежегодна кампания на Европейския съюз, посветена на насърчаването на информираността на гражданите и организациите по отношение на информационната сигурност в киберпространството, предоставянето на актуална информация за тенденциите в сферата и споделянето на добри практики. Инициативата стартира през 2012 г. и се провежда всеки октомври на територията на цяла Европа, като включва стотици дейности, в това число конференции, семинари, обучения, уебинари, презентации и много други, за насърчаване на цифровата сигурност и киберхигиената.

Десетото, юбилейно издание на Европейския месец на киберсигурността идва на фона на обнадеждаваща статистика за миналата година. Инициативата на ЕК също става жертва на пандемичната обстановка и през 2019 и 2020 г. събитията в нейните рамки значително намаляват. През 2021 г. обаче броят им се връща към нивата от предпандемичните години – те са 517. В същото време обхватът на онлайн съдържанието, посветено на Европейския месец на киберсигурността, достига до над 20 милиона (от 8,8 милиона миналата година).

Най-показателна е оценката на държавите членки – 69% от тях оценяват кампанията с \“добър\“ или \“отличен\“. Процентът на тези, които са съгласни, че техните кампании са намалили броя на киберинцидентите, е още по-висок – 73%, според доклад на ENISA.

57% от организациите у нас са подложени на непрекъснати фишинг атаки

Тази година инициативата на Европейската агенция за киберсигурност (ENISA) е посветена на две основни теми – фишинг атаките и криптовирусите. Инициативата в България стартира официално преди дни, като статистиката, представена от Министерството на електронното управление (МЕУ), показва защо фокусът ѝ е насочен именно в тези посоки. Според данните на институцията, фишинг атаките представляват повече от 80% от всички докладвани инциденти. На ежедневни и ежеседмични фишинг атаки са подложени 57% от всички организации у нас. В същото време всички глобални анализи показват, че през последната година най-често използваните в зловредни кампании през последната година са криптовирусите.